Tipuri de retete

Pentru o crescătorie familială, hrănirea se face fără probleme. Se vor folosi resturi de la bucătărie, hrană obişnuită pentru puii de găină sau găini adulte etc.

Pentru o crescătorie intensivă, se va pune problema de a realiza reţete echilibrate.

Iată unele recomandări privind alăturarea reţetelor la diferite categorii de prepeliţe în sistemul familial de creştere:

Ingredient furajer

Demaraj

1-25 zile (%)

Creştere

25-42 zile (%)

Reproducţie

şi ouătoare (%)

Mălai de porumb

31

40

22

Făină de grâu

10

20

20

Tărâţe de grâu

10

15

13,5

Făină de lucernă deshidratată

3

3

3

Făină de carne

8

3

4

Făină de peşte

6

3

4

Şroturi de soia

29,5

12

27

Carbonat de calciu

1,5

3

3,5

Fosfat dicalcic

0,5

0,5

0,5

Clorură de sodiu

0,5

0,5

0,5

Pentru fazele de demarare-creştere (0-3 săptămâni) şi de creştere-finisare (3-6 săptămâni) următoarele norme trebuie avute în vedere:

Necesar

Demarare-creştere (0-21 zile)

Creştere-finisare (21-42 zile)

Proteine brute

27-30 %

16-18 %

Materii grase

3-6 %

3-6 %

Celuloză

4-5 %

4-5 %

Calciu

1 %

1 %

Fosfor

0,75 %

0,75 %

Clorură de sodiu

0,8 %

0,8 %

Atenţie: reţetele trebuie completate cu un premix vitamino-mineral caracteristic categoriei şi vârstei