Pentru o crescătorie familială, hrănirea se face fără probleme. Se vor folosi resturi de la bucătărie, hrană obişnuită pentru puii de găină sau găini adulte etc.
Pentru o crescătorie intensivă, se va pune problema de a realiza reţete echilibrate.
Iată unele recomandări privind alăturarea reţetelor la diferite categorii de prepeliţe în sistemul familial de creştere:
Ingredient furajer |
Demaraj 1-25 zile (%) |
Creştere 25-42 zile (%) |
Reproducţie şi ouătoare (%) |
Mălai de porumb |
31 |
40 |
22 |
Făină de grâu |
10 |
20 |
20 |
Tărâţe de grâu |
10 |
15 |
13,5 |
Făină de lucernă deshidratată |
3 |
3 |
3 |
Făină de carne |
8 |
3 |
4 |
Făină de peşte |
6 |
3 |
4 |
Şroturi de soia |
29,5 |
12 |
27 |
Carbonat de calciu |
1,5 |
3 |
3,5 |
Fosfat dicalcic |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
Clorură de sodiu |
0,5 |
0,5 |
0,5 |
Pentru fazele de demarare-creştere (0-3 săptămâni) şi de creştere-finisare (3-6 săptămâni) următoarele norme trebuie avute în vedere:
Necesar |
Demarare-creştere (0-21 zile) |
Creştere-finisare (21-42 zile) |
Proteine brute |
27-30 % |
16-18 % |
Materii grase |
3-6 % |
3-6 % |
Celuloză |
4-5 % |
4-5 % |
Calciu |
1 % |
1 % |
Fosfor |
0,75 % |
0,75 % |
Clorură de sodiu |
0,8 % |
0,8 % |
Atenţie: reţetele trebuie completate cu un premix vitamino-mineral caracteristic categoriei şi vârstei