Intretinerea animalelor ouatoare

Pentru întreţinerea animalelor ouătoare este valabil, ca şi pe perioada creşterii, să nu se formeze grupe prea mari.

O cuşcă cu dimensiunile de 120 cm lăţime şi 75 cm adâncime, adică 0,9 m2, poate fi ocupată de 90-max.100 de animale. Suprapopularea va aduce numai dezavantaje.

Cuşca pentru ouat se deosebeşte de cea pentru creştere numai prin faptul că podeaua este înclinată cu cca. 5 cm spre faţada cuştii, pentru a permite ouălor să se rostogolească în canalul de colectare al ouălor. Barele faţadei trebuie să aibă o distanţă de 25 mm una de cealaltă. Uşa de pe faţadă trebuie să fie destul de mare pentru a permite, dacă este nevoie, plasarea şi manevrarea uşoară a adăpătoarei, în situaţia în care aceasta este plasată în interiorul cuştii. Acest lucru înseamnă că la construirea cuştii pentru ouat trebuie să aveţi în vedere faptul că prepeliţa are o mare nevoie de apă şi că această apă trebuie schimbată respectiv împrospătată corespunzător de des. Spre exemplu 90 de animale de ouat au nevoie zilnic de un recipient pentru apă de patru litri, care trebuie umplut zilnic de două ori cu apă proaspătă. Aşadar, trebuie cunoscută dimensiunea recipientului de 4 litri pentru apă înaintea schiţării cuştii. Asigurarea apei printr-un niplu de băut permite măsuri mai scăzute. Şi printr-un jgheab cu apă în afara cuştii se poate asigura apa necesară.

Cuştile pentru ouat, la fel ca şi cele pentru crescut, pot fi instalate foarte bine pe două sau trei etaje. Cuştile mobile, împinse şi prinse într-un raft special creat, sunt preferate celor fixe deoarece se curăţă şi se dezinfectează mult mai uşor. Igiena este în acest caz, ca şi în alte crescătorii de animale o obligativitate. Curăţarea zilnică a tăvii cu excremente este neapărat necesară pentru a se preveni formarea de gaze!! De asemenea este importantă asigurarea unei bune aerisiri a coteţului.