Incubatia – principii generale

După ce aţi obţinut ouă pentru incubat, de o bună valoare incubatoare, cu o fertilitate de minimum 90%, curate, cu coajă întreagă, trebuie să le conservaţi în cele mai bune condiţii, pe perioada dinainte de introducere la incubat.

Ouăle trebuie să le păstraţi întro cameră răcoroasă, le o temperatură de 10-15 0C, dar nu pentru mai mult timp de o săptămână.

Pe timpul păstrării, ouăle trebuie să fie periodic întoarse cu 180 grade.

Incubatoarele pentru ouă de prepeliţă pot avea de la 100 de ouă până la câteva zeci de mii şi pot fi de suprafaţă sau de volum. De regulă, pentru incubarea ouălor de prepeliţă se pot utiliza incubatoarele pentru ouă de găină cu unele modificări privind modul de aşezare a ouălor şi cu corecturile de rigoare privind temperatura şi umiditatea.

Ouăle necesare pentru clocit trebuie selectate după următoarele criterii:

– trebuie să aibă un aspect uniform de ou,

– să nu cântărească sub 10 grame,

– să aibă coaja netedă şi tare,

– să prezinte o pigmentaţie maronie bine distribuită pe suprafaţa cojii,

– nu ar trebui să fie mai vechi de 5 până la 6 zile.

Ouăle mici sau prea mari, ouăle cu coajă rugoasă sau pigmentaţie albăstrie sau chiar deformate nu sunt ouă bune pentru clocit. Din ouă nepotrivite pentru clocit nu ies pui buni.

Capacitatea incubatorului se alege după necesarul de ouă ce trebuie clocite. Grătare sau sertare cu o suprafaţă de 0,65 m2 sunt suficiente pentru clocit 500 de ouă.

Timpul de incubare al ouălor de prepeliţă este de 16 zile. Temperatura în incubatoare – măsurată la suprafaţa oului cu un termometru verificat – trebuie să fie pe cât posibil constantă între 38 şi 38,5 0C, dacă lucraţi cu un incubator plan. Trebuie sa aveţi în vedere ca termometrul să nu atingă ouăle puse la clocit – se măsoară temperatura aerului din incubator, nu temperatura oului pus la clocit, deoarece între cele două temperaturi există o diferenţă.

Spaţiul de clocit, adică încăperea în care se află incubatorul plan (aer nemişcat în camera incubatorului) sau incubatorul dulap/cu rafturi (aer agitat în camera incubatorului cu ajutorul unui ventilator), trebuie iarna încălzit în zonele climatice mai reci.

Când lucraţi cu un incubator cu rafturi, temperatura în cameră trebuie să fie între 37,8 până la 38 0C, măsurată la un loc dorit din incubator. Datorită ventilării aerului, în incubatoarele cu sertare temperatura este aceeaşi în orice loc din camera de incubare.

Când încep să iasă puii şi pe toată perioada ieşirii puilor temperatura poate urca la 39 până la 39,5 0C.

Scăderile de temperatură timp de ore din camera de incubare din perioada clocitului, datorate căderilor de curent, unui termostat defect sau o încălzire defectuoasă, nu au, cel puţin vara sau în regiunile unde temperaturile aerului variază între 27 0C noaptea şi 30 0C ziua, efect negativ asupra puilor ieşiţi din ou.

Atenţie!!! Este important, ca la căderile de curent, să se deschidă incubatorul cu sertare, pentru a se asigura aer proaspăt. Oxigenul este mai important decât căldura!

Dimpotrivă, o temperatură permanent ridicată – 40 0C şi mai mult – duce la moartea tuturor embrionilor datorită coagulării albuşului. O subtemperatură permanentă – de 35 până la 36 0C -, pe lângă aceasta căderi de curent timp de câteva ore, care au ca urmare o scădere suplimentară a temperaturii în incubatoare, tărăgănează termenul ieşirii din ou a puilor şi reduce rezultatul cu până la 20% faţă de numărul iniţial de ouă.

Umiditatea relativă a aerului trebuie să fie, în perioada preclocirii – adică în primele 14 până la 15 zile ale clocirii – de 55-60%. Începând cu a 15-a zi, umiditatea relativă a aerului trebuie ridicată la 90-100%. Acest lucru uşurează ieşirea puilor din găoace, deoarece se ridică umiditatea din interiorul oului.

Această umiditate ridicată necesară se poate atinge foarte uşor cu ajutorul unei stropitoare de mână.

O umiditate mult prea mică în perioada ieşirii din ou poate duce la lipirea puiului de pieliţa oului. Toate încercările puiului de a ieşi din ou vor fi în zadar, îi vor slăbi puterile şi va muri în chinuri groaznice.

Întoarcerea de două ori pe zi a ouălor în perioada preclocirii (primele 15 zile) este absolut necesară, pentru a împiedica lipirea embrionului proaspăt format de pieliţa oului şi astfel oul se va cloci uniform de jur împrejur.

Dacă lucraţi cu un incubator plan, este indicat în prima săptămână, după întoarcerea ouălor, să le lăsaţi cca. 5-10 minute în afara incubatorului – pentru a se răci. În a doua săptămână se ridică timpul de răcire la cca. 10-15 minute. Dacă se lucrează cu un incubator cu sertare nu se recomandă răcirea ouălor din cauza deplasării dirijate a aerului în camera de incubare.

Dacă aţi pus ouă proaspete la clocit nu trebuie, în primele 36 de ore de incubare, nici să le întoarceţi şi nici să le răciţi deoarece în această perioadă se formează reţeaua foarte fină de vase sanguine şi de asemenea inima embrionului. După cca. 30 de ore de clocire inima începe deja să pulseze.

La fel trebuie să procedaţi şi cu puţin timp înainte de momentul ieşirii din ou. Cu 36 de ore înainte de ieşirea puiului din găoace, nu mai trebuie nici să întoarceţi şi nici să răciţi ouăle deoarece puiul deja format şi-a luat poziţia pentru ieşirea din ou şi nu mai vrea să fie deranjat.

În timpul primelor 8-10 ore de la ieşirea din ou este de preferat să lipsiţi de acasă pentru a nu deschide din curiozitate uşa incubatorului din dorinţa de a observa dacă totul merge bine. Dacă veţi face acest lucru nu veţi obţine decât o schimbare a constanţei temperaturii şi astfel întregul proces al ieşirii din ou va fi dat peste cap. Natura reglează astfel de procese în interesul conservării speciei mult mai bine decât noi oamenii.

Pentru a ridica umiditatea aerului este recomandat să stropiţi abundent, cu o zi înainte de ieşirea din găoace, chiar dacă primii pui au spart coaja ouălor, atât ouăle cât şi pereţii incubatorului cu o stropitoare de mână. Acest lucru le va înlesni puilor ieşirea din găoace. La cca. 8-10 ore după ce au ieşit primii pui din găoace este recomandat să efectuaţi un control, adică să scoateţi un grătar, să adunaţi puii proaspăt ieşiţi şi să îi aşezaţi întro cutie de carton pe care o veţi pregăti dinainte. Veţi scoate din incubator toate cojile goale. Veţi controla restul ouălor pentru a putea veni în ajutor puilor care au ciobit oul dar nu au reuşit încă să iasă din el. Această acţiune trebuie făcută cu mare atenţie deoarece trebuie să ajutaţi numai acei pui care au absorbit tot sângele şi au retras sacul vitelin, deci aveţi grijă să nu vă apucaţi de acest lucru prea devreme!! După alte 6-8 ore de la efectuarea primului control urmează cel de-al doilea. Veţi aduna puii ieşiţi din găoace şi veţi deschide restul ouălor. Cu această ocazie veţi controla şi numărul ouălor nefecundate şi al embrionilor care au murit prematur. După ce au ieşit toţi puii şi sunt absolut uscaţi îi veţi duce în cuştile special pregătite.

În continuare vom reda câteva dintre tipurile de incubatoare care pot fi utilizate pentru obţinerea de pui de o zi de prepeliţă.