Exploatarea prepeliţelor pentru carne – Sistemul gospodaresc

Conform unei practici utilizate cu destul de bune rezultate în ţara noastră, creşterea se face în 6 faze diferite:

a. Pui 0-3 zile

Puii eclozionaţi se introduc în cuşti cu pereţii din sticlă, cu încălzire cu infraroşii, peretele superior fiind mobil, pentru aerisire. Se introduc 250 pui pe m2 şi se asigură 40 0C temperatura în cuşcă. Sub bec se va amplasa un obiect cilindric, de diametrul becului, pentru a se evita aglomerarea puilor.

b. Pui 3-7 zile

În aceeaşi cuşcă, se va reduce treptat temperatura la 33-35 0C, în special printr-o aerisire mai puternică.

c. Pui 7-14 zile

La vârsta de 7 zile, puii se scot din cuşca cu pereţi de sticlă şi se transferă în etajul superior al bateriei de creştere, unde temperatura va fi redusă la 28-30 0C. Pe o suprafaţă de 40 x 30 cm (1200 cm2), se pot caza la această vârstă 25-30 de pui, adică cca. 48 cm2/pui sau 210-250 pui/m2 cuşcă.

d. Pui 14-21 zile

Puii coboară în etajul 2 al bateriei introducând 17-20 de pui pe cuşca de 40 x 30 cm (1200 cm2), deci vom asigura 60-65 cm2/pui sau 150-165 pui/m2 cuşcă.

e. Pui 21-28 zile

Puii se coboară cu încă un etaj, densitatea reducându-se la 12-16 pui pe cuşca de 40 x 30 cm, deci vom asigura cca. 80-100 cm2/pui.

f.  Tineret de carne 28-42 zile

După vârsta de 28 de zile, când tineretul este bine îmbrăcat în pene poate fi transferat în baterii amplasate în hale neîncălzite vara şi uşor încălzite iarna, în aşa fel ca temperatura interioară să nu scadă sub 20 0C.

Se recomandă  cuşti cu dimensiuni de o jumătate de m2, în care să se crească 50-55 de prepeliţe pentru carne.

În toată perioada de creştere se va asigura iluminat continuu, însă, în timpul nopţii lumina poate avea o intensitate mai scăzută, dar uniformă pe încăpere şi pe nivelurile bateriei.

În acest sistem gospodăresc de creştere, este prevăzută greutatea de 70 de grame la vârsta de 28 de zile, 110 grame la 35 de zile şi 130 grame la 42 de zile.

Acest sistem este relativ învechit, presupunând multe manipulări, în 3 tipuri de cuşti (demaraj, creştere, finisare). De aceea nu îl recomandăm pentru crescătoriile nou înfiinţate, fără însă a-l contraindica în cele deja existente.