Principalele acte normative care reglementează cadrul tehnic și organizatoric în care se produc, se procesează, se importă, exportă și se comercializează produsele agricole ecologice în România sunt următoarele:
- Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice din 17 aprilie 2000, aprobată prin Legea nr. 38 din 7 martie 2001.
- Legea nr. 38 / 7 martie 2001 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.
- Hotarârea de Guvern nr. 917 / 13 septembrie 2001, pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice.
- Ordinul Minsterului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor nr. 70/2002 privind constituirea Comisiei pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în România.
- Ordinul comun nr. 417/13.09.2002 și nr. 110/07.10.2002 al Ministrului Agriculturii, Alimentației și Pădurilor și al Președintelui Autorității Naționale pentru protecția Consumatorilor, pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea.
- Ordinul M.A.P.A.M. nr. 527/29.08.2003 – Reguli privind sistemul de inspecție și certificare în agricultură ecologică.
- Ordinul Ministrului nr. 186/2002 privind aprobarea cerințelor de inspecție și a măsurilor de precauție din cadrul programului de inspecție și înregistrarea operatorilor pe piața produselor agroalimentare ecologice.
- Ordinul Ministrului nr. 721/2003 privind aprobarea Regulilor privind importul și exportul produselor agroalimentare ecologice.
- Reglementarea Consiliului C.E.E. nr. 834/2007 (consolidată) privind modul de producție ecologică a produselor agricole și prezentarea sa pe produsele agricole și alimente.
- Legea exploatațiilor agricole nr. 166/2002. Aceasta prevede facilități pentru agricultura ecologică prin subvenția pe produs. Prin urmare, această lege stimulează practicarea agriculturii ecologice în exploatațiile agricole familiale.